Стъклопакетът е конструкция с две или повече стъкла, между които има въздушно пространство, образувано от различни по размер дистанционери и затворено херметично.

При правилно изпълнение в  стъклопакета  не може да проникне вода отвън и не може да се образува конденз между стъклата.


ХАРАКТЕРИСТИКИ НА СТЪКЛОПАКЕТА:

1. Коефициент на топлопреминаване (Ug) –  най-важната техническа характеристика за един стъклопакет. Колкото по-малка е тази стойност, толкова по-малки са загубите на топлина и по-малки разходите за отопление.

2. Шумоизолация (Rw) - индексът Rw измерва звуковата изолация на стъклопакета. Колкото по-висока е стойността на този икдекс, толкова по-добра е шумоизолацията.

3. UV (%) - преминаване на вредни ултравиолетови лъчи, водещи до избледняване на боите и причиняващи рак на кожата. Колкото по-голямо е директното отразяване на слънчева енергия от стъклото, толкова по-нисък е соларният фактор и по-малки разходите за климатизация през летните месеци.
4. Светлопропускливост (%) - преминаване на видима светлина (естествено осветление). Колкото е по- малка стойността в %, толкова по-тъмно е в помещението.
5. Отражателност (%) - количеството на отразената светлината от стъклопакета. Колкото по-голям е (%) на отражателност на стъклото, толкова по-голяма е и неговата огледалност.

Видове стъкла:

Обикновенни флоатни стъкла: бяло, синьо, сиво, зелено  4мм. 5мм. бмм. 8мм.10мм.
Закалени стъкла: Закаленото стъкло се произвежда чрез топлинна обработка на плоско стъкло в пещ, която го нагрява над точката на закаляване над 600 °С, след което стъклото бързо се охлажда с въздух. Закаленото стъкло се използва в елементи без рамки например врати, душ кабини, покривни конструкции, мебели от стъкло.
Ламинирани стъкла: Състои се от две или повече стъкла, които са слепени помежду си с еластично и устойчиво на разкъсване фолио. Основни предимства са защита и безопастност, добра звукоизолация, спиране на ултравиолетовите лъчи. 4.4.2; 3.3.1; 5.5.2;
Функционални стъкла:
Нискоемисийно стъкло и Високоенергийно стъкло.


Нискоемисийно покритие

 
Благодарение на двете отделни, херметически изолирани камери и стъклата с нискоемисийни покрития се намаляват загубите от топлоотдаване в тройния стъклопакет.

Нискоемисийното стъкло с меко покритие е конструирано така, че да пропуска светлина и късовълнова инфрачервена енергия, като отразява инфрачервените лъчи обратно в помещението. По този начин помещението се нагрява, а топлинните загуби намаляват. Подходящо за североизточни по-сенчести и хладни помещения.

Високоенергийно стъкло

Високоенергийното стъкло е плоско стъкло с изключително фино покритие, което може да бъде прозрачно или в цвят.  Благодарение на това, стъклото осигурява висока пропускливост на светлина, отлична термоизолация и предпазване от слънчевата топлина. Препоръчваме такъв вид стъкла да бъдат поставени на югозападни слънчеви и топли помещения.